onsdag 26 augusti 2009

Rabarberkaka


DSC03099

Du behöver:

 
  • 2-3 stjälkar rabarber, ca 4 dl skurna i bitar.
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk strösocker
Sockerkakssmet:
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl mjölk

Gör så här:

Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Blanda socker och kardemumma i en skål. Lägg i rabarberbitarna och rör om.

Gör sedan sockerkakssmeten (enligt beskrivning nedan), använd gärna elvisp:

Låt smör eller margarin bli rumsvarmt. Rör sedan ihop smör/margarin och socker. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.

Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp). Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp. Om du använder teflonform behöver du inte smöra och bröa den.

Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

Låt svalna. Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.


DSC03100

Inga kommentarer: