måndag 17 augusti 2009

Igår gjorde vi Plommonchutney,väldigt gott att ha i grytor m.m.

DSC03774

1 kg plommon
1 stor gul lök
1 dl vinäger
2 dl socker
1 tsk salt
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
1 msk gult senapsfrö
3 stjärnanis
1/2-1 tsk sambal oelek eller finhackad röd chili efter smak

Kärna ur plommonen och lägg dem i en vid, tjockbottnad kastrull. Tärna löken grovt och lägg i. Tillsätt vinäger, socker, salt och alla kryddor utom sambal eller chili. Koka upp och låt sjuda utan lock på måttlig värme cirka en timme. Chutneyn ska koka ihop till marmeladkonsistens. Var försiktig mot slutet, rör emellanåt så inte chutneyn fastnar i botten.

Blanda i sambal oelek eller finhackad urkärnad chili i den färdigkokta chutneyn innan den hälls upp på väl rengjorda glasburkar. Chutney brukar hålla sig minst ett par månader, förvarad i kylen.

2 kommentarer:

dajjarajja sa...

Måste bara skriva att jag gillar din blogg :)Så trevliga bilder att titta på och lagom mycket att läsa! Kommer inte riktigt ihåg hur jag hittade hit, men du ligger i "favoritlistan" nu!!

Ha det bra

Bergsman sa...

Gillar oxå den här bloggen! Besöker regelbundet och blir alltid lika glad när jag hälsat på :)